Nov 23, 2012

Hoitovapaalla taas

Syksyn alussa havahduin siihen, että koko ajan oli kiire. Kiire töihin, kiire kotiin, kiire liikkumaan, kauppaan, siivoamaan, milloin minnekin. Edessä oleva talvi tuntui pitkältä ja raskaalta. Paljon ihania asioita elämässä, mutta ei aikaa eikä energiaa niistä nauttimiseen. Kiukutti, kun en jaksanut olla sellainen äiti, puoliso, ystävä, työntekijä enkä ihminen, kuin olisin halunnut (vanha perfektionisti kun ei voi olla mitään vain osittain - kaikelle pitää antaa kaikkensa).

Työkaveri kertoi siirtyvänsä nelipäiväiseen työviikkoon. Nopea surffaus Kelan sivuille paljasti, että minäkin voisin: laki suo oikeuden 80 prosenttiseen työaikaan kaikille pienten lasten vanhemmille.

Harkitsin asiaa ehkä kolme minuuttia. Kerroin puolisolle ja esimiehelle. Molemmat nyökyttelivät hyväksyntänsä.

Joten tässä ollaan, ipanan kanssa viettämässä leppoisaa perjantaita kotona. Ajellaan pikkuautoilla, siivotaan, käydään kaupoissa, jutellaan ja askarrellaan. Ei oo kiire mihinkään.

Yhtäkkiä jaksan taas leipoa. On myös aikaa vain olla, istua ja kutoa. On paljon enemmän annettavaa ihmisille ympärillä, itselle ja töihin. Vähemmän on vain rahaa, valitettavasti. Sitäkin enemmän on iloa ja energiaa, jota edes marraskuun pimeys ei voi viedä.

Tässä on hyvä olla, tasapainossa itsensä ja maailman kanssa. Kannattaa kokeilla.

3 comments:

  1. Hyvä Eltsu! Palkkaa tulee vähemmän, mutta kyllähän se pienempi veroprosenttikin sitä vähän kompensoi, eikö. Kuinka kauan meinasit olla kotona? Hienoa, että työnantajasi suhtautuu asiaan hyvin. Se ei ole ihan selvää Suomessa. Vaikka päättäjät kuinka vaahtoaisivat osa-aikatyöstä...

    ReplyDelete
  2. Minä oon nyt aluksi vuoden loppuun asti perjantait kotona. Vuoden alusta lasken ja harkitsen sitten jatkoa.

    ReplyDelete
  3. Hieno päätös! Mäkin olin aikoinani 9kk osittaisella hoitovapaalla, mutta tein lyhennettyä työpäivää. Mulla oli tuolloin onneksi niin mahtava esimies, että myös töitä karsittiin se 20%, joten ei tullut tuntua, että samat hommat piti hoitaa lyhyemmässä ajassa ja pienemmällä palkalla. Toisenlaisista tapauksistakin nimittäin kuulee...

    ReplyDelete