Jul 27, 2010

Unikoululaiset

Kodissamme asuu terroristi, jota on tähän saakka suojeltu kuin suurta aarretta (koska hän on sellainen!). Kahdeksankiloinen gangsterimme on saanut rellestää öisin mielensä mukaan vanhempien hyysätessä häntä parhaansa mukaan. Se loppu ny.

Vekara ei ole koskaan ollut hyvä nukkumaan, mutta ryömimisen, kuuman ilman, paikanvaihdosten ja korvatulehduksen myötä tilanne meni aivan mahdottomaksi: ipana on herännyt siemailemaan maitoa öisin keskimäärin tunnin välein. Me oomme olleet niin riekalaina, että ei oo tosikaan.

Unikoulutukseen siis, koko perhe.

Vuorokausi 1, lauantai

Ensimmäisenä iltana ipana nukahti yöunille vähän turhan aikaisin, kello 19.40. Sitä ennen oli tehty normaalit iltapuuhat: syöty, luettu ja laulettu. Iltamaitonsa ukko sai sylissä ja sen jälkeen isi laittoi hänet omaan sänkyyn. Uni tuli noin kymmenen minuutin riehumisen jälkeen sinnikkään tassuttelun ansiosta.

21.40 ukko heräsi huutaen. Viiden minuutin tassuttelun jälkeen hän oli kiihdyttänyt itsensä jo raivon partaalle, eikä sylikään auttanut. Tilkka vettä pullosta ja ukko simahti kymmenen minuuttia myöhemmin.

Edellinen toistui koko yön tunnin välein lukuun ottamatta kello kahta, jonka molemmin puolin vekara nukkui peräti kaksi tuntia.

Mutta jotain edistystäkin: ukko söi maitoa vain kerran, kahdelta. Kuudelta hän heräsi selkeästi nälkäisenä. Hän oli "pitkästä" yöstä huolimatta myös normaalia väsyneempi.


Unikouluohjeiden mukaan selkeä päivärytmi auttaa vauvaa nukkumaan paremmin myös öisin. Tässä onkin kovasti parantamisen varaa, pitkällä kesälomalla kun rytmiä ei ole ollut justiinsa ollenkaan. Päiväksi laadittiin siis aikataulu, jota pyrimme mahdollisuuksien mukaan noudattamaan (ainakin kursiivisesti, vekara kun ei ymmärrä vielä kellosta mitään). Kas näin:

6.30-7 Vekara herää
7-10 Aamupuuhat: puhdas vaippa, päivävaatteet, aamupalaa. Tarvittaessa pienet unet.
10-11 Aamupäiväunet
11.30 Lounas
Vapaata seurustelua
14.30-16.30 Päiväunet
17 Päivällinen
Vapaata seurustelua
19 Iltapuuhat: iltapalaa, kylpy, yövaatteet, satu, laulut, unimaito.
20 Nukkumaan

Idea on, että vanhemmat päättävät, milloin syödään ja nukutaan eikä pienen ihmisen tarvitse stressata itseään moisilla päätöksillä. Päiväohjelma osoittautuikin heti hyväksi ideaksi, ipana nukkuu kun on oikeasti väsynyt ja syö hyvällä ruokahalulla, kun sapuskaa ei tuputeta joka välissä.


Vuorokausi 2, sunnuntai

20.30 Vekara nukahti yöunille noin vartin riehumisen ja tassuttelun jälkeen
21.30 Heräsi itkien, tutti oli hukassa. Tilanne korjaantui tutin asentamisella.
00.00 Heräsi kätisten, rauhoittui noin minuutin tassuttelun jälkeen. Olin niin riemuissani, että olisin voinut järjestää juhlat.
... 00.10 Poksautellessani vielä henkisiä shamppanjapullonkorkkeja ipana aloitti kätinän uudestaan. Arvelin, että hän on nälkäinen. Ipana ottikin koko satsin maitoa ja simahti sitten tyytyväisenä.
n. 03.20 Kätinää. Tassuttelu ei auttanut, mutta ukko nukahti saatuaan hieman vettä.
05-06.30 Kätinää, joitakin kertoja tassuttelua ja vettä.
6.30 Ukko heräsi. Maitoa.

Voi riemun päivää, kaksi kolmen tunnin unipätkää ja koko yö yhdellä syötöllä! Päivällä vekara otti kahdet yli tunnin tirsat, voi ihme ja kumma. Tätä ei oo ennen tapahtunut, vanhemmat tuulettavat!


Vuorokausi 3, maanantai

20.20 Vekara nukahti rauhallisesti yöunille noin viiden minuutin tassuttelun jälkeen
00.00 Ipana heräsi syömään
03.30 Tutti hukassa
04.30 Tutti hukassa taas
05.00 Toinen ruokailu
... josta eteenpäin yleistä härväilyä, ilmeisesti uni oli loppua kesken.
6.30 Vekara sai luvan nousta ylös

Jatkamme harjoituksia, palaan aiheeseen. Vinkkejä ja kokemuksia uniasioista otetaan vastaan!


Linkkejä unikoulusta:

Unikoulu kotona
Lapsen unesta
Tassuhoito-ohjeita
Kokemuksia

5 comments:

 1. Meiltäb löytyy se kirja "Pehmeä matka höyhensaarille" tmv... en muista, mutta jos on tarvis niin voisin lähettää sulle sen.

  ReplyDelete
 2. Joo, pistäs tuleen! Oli loppu kirjakaupasta, kun kävin kysymässä.

  ReplyDelete
 3. Laita mulle osoite fb:n kautta.

  ReplyDelete
 4. Oletteko kokeilleet tutin kiinnittämistä rintaan tuttinarulla? L oppi itse löytämään tutin yöllä eikä naru häirinnyt vaikka poika nukkui mahallaan. Naru oli sellainen MAM:in naru, niin lyhyt, ettei siihen taatusti kuristu. Siis jos tutin nostaminen alkaa kyllästyttää... ;) Mutta tosi hyvä alku unikoululle! Meidän vauva on ruvennut valvomaan öisin. Se ei varsinaisesti kaipaa mitään, kunhan juttelee. Mutta nuku nyt siinä sitten itse, kun toisella on niin paljon asiaa...

  ReplyDelete
 5. Meidän unipussissa on naru tutille, mutta kun on niin kuuma, niin ipana on nukkunut vaipassa. Voi yövalvojat, meillä taas ryömittiin ja noustiin pystyyn tunnin verran viime yönä :D

  ReplyDelete