Dec 5, 2010

Sydämellisiä sukkia

Ystäväpiiriin on saatu uusia vauvoja, pusuja ja haleja tähdille syttyneille ja pöllämystyneille vanhemmille!

Talvivauva tarvii ennen kaikkea lämpöä ja rakkautta, joten Vekaravaarassa on taas viime aikoina kilistelty ahkerasti sukkapuikkoja. 

Parit sukat menivät jo postiin, yhdet odottavat vielä käyttäjäänsä saapuvaksi maailmaan. Pitkävartisissa villiksissä on käytetty vanhaa ohjetta, jolla on aikanaan tehty villasukat myös omalle ipanalleni. Tarina on ihana, samoin sukat, jotka pysyvät erinomaisen hyvin pienen pienessä jalassa.Vauvan sukka tarinoineen Etelä-Pohjanmaan käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen mukaan, var så god:

Tarvitaan kerä Alpaca lankaa ja sukkapuikot kokoa 2½.


Luo 10 s jokaiselle puikolle ja neulo 12 krs 2o, 2n joustinta.

*Neulo 4 krs nurin, 4 krs oikein, 4 krs nurin ja 12 krs 2x2 joustinta.*. Toista *-*.

Neulo kantalappu 12 krs puikoilla 1 ja 4 ja tee kantapohjan kavennus; jaa silmukat kolmeen osaan niin, että keskellä on 6 ja reunoilla 7 s.

Poimi kantalapun sivuista 7 lisäsilmukkaa ja neulo terän suora osuus: *4 krs puikkojen 2 ja 3 silmukat nurin (jalkaterän päälle) ja loput oikein, 4 krs kaikki silmukat oikein.* Toista *-* 2 kertaa.

Neulo vielä 4 krs päällipuolen s:t nurin ja alapuolen oikein.

Tee sukan kärkeen nauhakavennus: ensimmäisen ja kolmannen puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeiset s:t oikein yhteen ja toisen ja neljännen puikon alussa toinen ja kolmas s. kavennus ylivetäen.

Kun jäljellä on 4 s, katkaise lanka ja pujota se 2 kertaa s:n läpi. Päättele langat ja höyrytä sukat kevyesti.

Sukan tarina

Tämän sukan sydämellisen ja mieleenpainuvan tarinan kertoi meille Eila Turenius neulekoulussa Kaarakan talossa. Alkuperäiset valkoiset sukat ovat Terttu Latvalalla varmassa tallessa.

Terttu Latvalan äiti Kerttu Latvala oli matkalla 2 kuukauden ikäisen tyttövauvansa Tuulan kanssa sotaa pakoon alkuvuodesta 1940. Junamatka Vaasasta keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten takia. Junassa heitä vastapäätä istui eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jolle tuli sääli ilman tossuja palelevaa pientä vauvaa. Niinpä hän oli purkanut valkoista käsin neulottua villatakkiaan ja neulonut langasta sukat radan korjaustöiden aikana.
Kerttu Latvala neuloi elämänsä aikana useita satoja sukkia tällä samalla mallilla, uudet sukat aina kun tuttavapiiriin syntyi uusi vauva. Myös Terttu Latvala on neulonut yli 200 paria ja Eila Tureniuskin yli 50 paria.

Omalle ipanalleni halusin mahdollisimman pitkävartiset sukat ja innostuin kokeilemaan millaista palmikkoneuletta syntyy suuresti rakastamastani Reggae Ombre -langasta (vitosen puikoilla). Ihan kivat, vihreäraidallinen väri ainakin on herrrkullinen!Vaaperosukkien viitteellinen ohje:

Luo 30 silmukkaa, neulo 1 o 1 n -joustinta 10 krs.

Kudo 4 o 2 n -neuletta 5 krs.
6. kerroksella neulo *2 o apupuikoille, 2 o ja 2 o apupuikolta takaisin varsinaiselle puikolle*. Tämän jälkeen 2 n ja toista *-*

Neulo palmikoita kunnes varsi on mielestäsi riittävän pitkä. Ipanan sukassa on 5 palmikkoa.

Tee kantapää ja jatka kärkiosan neulomista siten, että pohja on aina oikein -neuletta ja päälypuoli palmikoita.
Päättele, kun sukka on sopivan kokoinen. Ipanan sukassa pohjan pituus on noin 15 krs ennen kavennuksia.
Viimeistele virkkaamalla pykäläreunus varteen: 1 kiinteä silmukka, kolme ketjusilmukkaa, 1 kiinteä silmukka samaan reikään ensimmäisen ks kanssa. Ja sama seuraavaan kohtaan. Helppo ko heinän teko!

Lisää ihania villasukkia Täti Moonikan Majatalossa!

Tagit: villasukat vauvalle, vauvan sukan ohje, helpot villasukat vauvalle

2 comments:

  1. Meidänkin mukulat saivat juurikin tuolla ohjeella tehdyt sukat. Arvaatko kuka neuloi???

    ReplyDelete
  2. No arvaan :D Terveisiä vaan Kivikon tädille, jos käy blogia lukemassa. Ja oli ihan parhaan sukat ikinä niin kauan kuin mahtuivat!

    ReplyDelete