Dec 30, 2011

Joulukuunsirppi ja muita ihmeellisyyksiä

Joulun monta päivää kestänyt lahjonta on saanut vekaran hämmennyksiin. Hän kulkee pitkin mummolaa ja kyselee kaikista esineistä juomalaseista sohvaan: "Onko meidän? Saako viedä kotiin?". Reppana ei pysty ollenkaan muistamaan, mitä kaikkia pukki toi juuri hänelle - mitä en ihmettele, sen verran massiivinen oli lahjasaalis. Legot, kirjat, vaatteet ja pieni hella tuovat onneksi iloa Vekaravaaran arkeen pitkälle joulun jälkeenkin.

Ipana ei pelännyt Joulupukkia ensinkään, vaan toivotti hänet tervetulleeksi kertomalla, että oli juuri syömässä rusinoita. Kun Joulupukki vastasi tiedustelemalla kilteistä lapsista, ipana toisti painokkaasti: "On, rusinoita syömässä". Pienen jutustelun jälkeen vekara lauleskeli toisen talossa asuvan pikkupojan kanssa pukille Tuiki tuiki tähtösen, auttoi lahjojen jaossa ja keskittyi sen jälkeen täydellisesti pakettiensa avaamiseen.

Joulupäivää ja Tapania vietimme vekaran toisessa mummolassa Lohjalla mukavasti 11 tuntia ilman sähköä. Onneksi pappa oli varannut ison kalan savustettavaksi, joten ihan nälissään meidän ei tarvinnut olla.

Välipäiviksi koko jengimme suunti Pohjanmaalle mummoloimaan. Pitkän ajomatkan jälkeisenä aamuna pimeästä kuului pian kuuden jälkeen reipas kuiskaus: "Ooksä väsyny, isi, ooksä väsyny?". Nauratti ihan pirusti, puhetapa kun oli selvästi kopioitu 17-vuotiaalta kummitädiltä.

Vekara puhuu taukoamatta, kyselee vähän väliä tarkennuksia ("Mitä äiti juttelee?") ja keksii omia sanoja, kuten evakrumppi tai pokskromppi. Erityisesti hämmennystä aiheuttaa taivaalla näkyvä banaanikuu eli kuun sirkkeli (sirppi ei ole vielä uponnut sanavarastoon), joka sekoittuu joulukuuhun ja sitä kautta myös joulukuuseen. Kyllä on maailman hahmottaminen vaikeaa, kun on vielä ihan pieni.

Eilen kaupungilla törmäsimme entiseen esimieheeni, jonka kanssa jäin vaihtamaan kuulumisia. Mies ei huomannut tervehtiä vekaraa, joten tämä huusi kuuluvasti ja riittävän monta kertaa: "Mää oon Emi, mää oon Emil!". Sujuva murrealueen ylitys tenavalta ja hyvä osoitus hänen reippaasta luonteestaan.

Ens viikolla juhlitaan vekaran toista synttäriä, voi mahtavuutta.

No comments:

Post a Comment