Feb 7, 2010

Milk Man, part two

 
 Viime päivät - tai oikeastaan illat - ovat olleet varsinaista itkua ja hammasten kiristelyä. Vekara päätti kypsässä kuukauden iässä, että syö ruokansa mieluiten pullosta. Äiti on eri mieltä. Seurauksena on megaluokan rintaraivareita; vekara kieltäytyy syömästä rintaa ja äiti kieltäytyy antamasta pulloa. Koska lasta ei sovi pitää kovin nälässä, vekaraa on harhautettu rinnalle muun muassa siten, että hän loikoilee isin käsivarsilla ja ohi kävelevä äiti livauttaa rinnan varomattoman ipanan suuhun.

Tiedän, kuullostaa umpihullulta. Tämä on kuitenkin ihan virallisten suositusten mukaista. Pulloruokinnassa on nimittäin se ongelma, että se lopettaa tehokkaasti äidinmaidontuotannon, mikä taas ei ole minkään suositusten mukaista.

Ongelman ydin lienee siinä, että vekara haluaisi ruokansa helposti ja nopeasti. Toiveisiin vastatakseni olemme olleet viime päivinä paljon ihokontaktissa - vekaran paljas masu äidin masua vasten - lisätäksemme maidon määrää. Se onkin oikein mukavaa, tosin tänään sain valtavan oksennuksen rinnuksilleni, mutta mitäs pienistä. Eipä mennyt paita likaiseksi.

Vekaran osuudeksi on jäänyt tutin syönnin vähentäminen. Aina kun tekee mieli tuttia, tuleekin tissi suuhun :D Lisäksi tuttipullo menee tänään vaihtoon, vekara saa hitaasti virtaavamman mallin, jolloin ero pullon ja rinnan välillä vähenee. Kokonaan ei ole tarkoitus pullosta luopua - vekara kun syö niin usein, että oma elämäni muodostuisi täysimetyksellä ihan mahdottomaksi. Kyse on tasapainosta: mikä on riittävän hyvä ratkaisu sekä vekaran että äidin kannalta.

Tilanne turhauttaa, surettaa, stressaa ja kiukuttaa meitä molempia. Onneksi raivarit eivät ole ympärivuorokautisia, vaan tilanne kärjistyy lähinnä iltaisin. Toivon mukaan normaaliin päiväjärjestykseen päästään kuitenkin palaamaan jo ensi viikolla.

4 comments:

 1. Meillä on kaksi tuttipulloa (Tommytippee) jotka on osottautunut hyväksi rinnankorvikkeeksi tarvittaessa. Meillä siis pulloa annetaan vaan jos minä olen jossain käymässä.

  Maidontuotantoa voit yrittää lisätä ostamalla mammateetä tai tekemällä kotikaljaa. No nyuo sinä varmaan jo tiesitkin.

  Toivotaan että tuo olisi vaan joku välivaihe ja saisit taas rinnalle. Oletteko antaneet korviketta vai omaa maitoa pullosta?

  ReplyDelete
 2. Mammateetä mulla onkin (ja se on tosi pahaa!).

  Vekara on saanut maitoa pullosta iltaisin, kun tuntuu jäävän nälkäiseksi vielä rintaruokinnan jälkeen. Hän saa silloin omaa maitoa, jos sitä on, tai korviketta, jos muu maito on loppu.

  Pulloruokintaa on satunnaisesti myös muulloin, jos minä oon jossain menossa. Kokonaan en pullosta edes halua luopua, koska vekara syö noin 1,5 tunnin välein - ja minä haluan käydä välillä ilman vekaraakin jossain.

  ReplyDelete
 3. Teillä syödäänkin sitten melko tiheään tahtiin! Huih! Meillä saattaa menna reippaasti kolmekin tuntia syömättä, mutta sitten kun syö niin menee siinä sitten tuntikin aikaa.

  Samoilla linjoilla sun kanssa, että pitää päästä käymään välillä ilman vauvaakin jossain. Luulis tuolla imetyksen määrällä että maitoa tulis oikein reippaastikin. niihän sitä sanotaan että tiheät imetykset lisää maidontuotantoa.

  Tsemppiä jatkoon!

  ReplyDelete
 4. Toivottavasti tilanne on jo korjaantunut, mutta kirjottelenpa kuitenkin omista kokemuksista - josko niistä vois olla apua.

  Muistan itse ton raivarivaiheen, joka meidän tapauksessa oli silloin kun lapsi oli 5-kuukautinen. Meinasin perua Thaimaan-matkankin rintaraivareiden vuoksi, kun pelkäsin etten saa lasta imemään lentokoneessa. Raivareiden lisäksi hän oli nimittäin ehdollistunut syömään vain rauhallisessa tilassa ja niin, että makasimme molemmat sängyllä. Laulamisen avulla sain useinkin hänet rauhoittumaan ja pikkuhiljaa hivutettua tissin suuhun.

  Nyt kun tarkemmin tota aikaa muistelen, niin tais poika jo parikuukautisena väläytellä raivaritaitojaan. Se on kuitenkin kuulemma vain sen merkki, että omaa tahtoa ja temperamenttia löytyy :)

  Meillä syötiin kans tiheästi. Ekat 3 kuukautta suurin piirtein illat istuin tv:n ääressä ja imetin. Joku sanoi, että lapsi säätää itse maidon tarpeen sopivaksi ja saattaa siksi alussa haluta asua illat (ja muutenkin) rinnalla. Päivisinkin söi noin tunnin välein paitsi jos sattui nukkumaan 3-4 tuntia.

  ReplyDelete