Apr 8, 2010

Kolme kuukautta!

Ihana Emil on nyt kolme kuukautta! Pusuja pikkuiselle!
 


Vekaran elämässä parasta juuri nyt on oma ääni, jota hän harjoittaa aktiivisella jokeltelulla kaiken hereilläoloaikansa. Äänessä on paljon sävyjä: kiljahduksia, tuumauksia, pärinöitä ja nousevia ja laskevia äänteitä.

Lattialla hän heiluu villisti puolelta toiselle ja kääntyy pian selältä mahalleen. Hän on myös löytänyt omat kätensä ja tarttuu hanakasti esineisiin ja hiuksiin, jos joku varomattomasti päästää vekaran avoimen letin lähelle.

Ihanaa juuri nyt ovat myös toiset vauvat, joita vekara mielellään seuraa leikkipuistossa ja joogassa. Seurallisuuden vastapainoksi hän on oppinut vierastamaan: alahuuli kääntyy helposti mutruun, jos tuntemattomat kasvot tulevat liian pian lähelle.

Pituutta ipanalla on 60 senttiä ja painoa 6450 grammaa eli kilo on tullut kuukaudessa lisää. Hän kasvaa edelleen +10 käyrällä painonsa suhteen kuten on tehnyt syntymästään asti.

Ipana syö öisin 2,5-3,5 tunnin välein, mikä on neuvolaterkan mukaan liikaa. Syöntivälien pitäisi olla 4-6 tuntia. Jaaha. Yrittänemme siis tehdä asialle jotain, ehkä iskä joutuu valvomaan vekaran kanssa vähän enemmän ja minä menen johonkin etäämmälle haisemaan maidolta (minkäs minä sille voin, että oon niin ihanan tuoksuinen?!).

Kiinteitä ruokiakin sais pikku hiljaa aloitella, että ipana ei tankkaisi niin paljon maitoa öisin. Loppukuusta siis sitä kivaa luvassa. Tämän kunniaksi lisään blogiin uuden kategorian Ruoka-aika!

3 comments:

 1. Hei,

  Olen blogisi hiljainen lukija, mutta nyt täytyy kyllä jo kommentoida. Eikä niinkään sinua vaan terkkaasi..! Miksi syöntivälien pitäisi olla pidempiä (olettaen ettei ne häiritse sinua)? Mistähän hän on keksinyt tuon sopivan syöttövälin? Lapsentahtinen imetyshän ei kelloa katso :) ja kyllä lapsi osaa itse säädellä ruokailurytmiään itselleen sopivaksi. Oletko lukenut imetystukilistaa? Laitan sulle tähän sieltä kopiona ajanmukaista tietoa (jota valitettavasti ei kaikilla neuvolaterkoilla ole tai he eivät sitä käytä): "Äidinmaito sulaa nopeasti, joten vauvan täytyy syödä melko usein – tavallisesti 8 – 12 kertaa vuorokaudessa, mutta jotkut vauvat voivat syödä jopa 20 kertaa vuorokaudessa, mikä sekin on normaalia. Kellon mukaan imettäminen häiritsee kysynnän ja tarjonnan lain mukaan toimivaa maidontuotantosysteemiä, ja voi johtaa siihen, että maitomäärä ei vastaa vauvan tarpeita.--- Vauvalla saattaa olla myös niin sanottuja tiheän imun kausia n. 6 viikon 3 ja 6 kuukauden iässä, jolloin vauva syö tavallista tiheämmin. Tiheän imun kaudellaan vauva valmistelee tulevaa kasvupyrähdystään ja tilaa lisää maitoa.--Imetyksen kestoa ei ole tarvetta rajoittaa. Kello on imetyksessä turha kapine. Vauvan tulisi saada imeä, kunnes hän itse irrottaa otteensa.--Kun maidontuotanto on kerran kunnolla käynnistynyt, maito riittää niin kauan kuin imetetään lapsentahtisesti. Niin kauan kuin lapsen annetaan tulla rinnalle aina, kun hän sitä haluaa maidontuotanto pysyy riittävänä. Siksi lapsentahtista imetystä suositellaan. Se, että vauva haluaa rintaa useammin kuin ennen ei tarkoita sitä, että maito ei riittäisi. Syitä tähän voi olla mm. tiheän imemisen kausi tai hampaiden puhkeaminen tai tuleva flunssa. Maito riittää niin kauan kunhan vauva kastelee 6-7 vaippaa/vrk, kasvaa ja on virkeä.--Äidinmaito on riittävää ja luonnollista ravintoa vauvan ensimmäisten kuuden kuukauden ajaksi, eikä vauva muuta ruokaa tai nestettä tavallisesti tarvitsekaan. Suositusten mukaan vauvalle voi maidon lisäksi antaa muuta ruokaa tai nestettä neljän kuukauden iästä alkaen. Terveelle ja hyvin kasvavalle vauvalle kiinteiden aloittamisen voi hyvin aloittaa suositusten mukaisesti vasta noin puolivuotiaana."
  Henk.koht. ärsyynnyn, kun neuvolat jakavat todella paljon vanhentunutta ja väärää "tietoa" imetykseen liittyen. Onneksi nykyään on netit ja vertaisyhteisöt, että voi kyseenalaistaa eikä tarvitse mennä yhden ihmisen ohjeilla. Mutta, aurinkoisia kevätpäiviä sinulle ja perheellesi!

  ReplyDelete
 2. Kiitos lukijalleni!

  Minustakin on ihmeellistä, että puhutaan lapsen tahtisesta imetyksestä ja sit kuitenkin valitetaan, että ipana syö liian usein.

  Tehdään varmaan niin, että jos edellisestä syönnistä ei ole kulunut kovin kauaa, tarjoan ensin tuttia ja jos se ei kelpaa, niin sit tulee sapuskaa. Vekara tosin ilmoittaa ja isosti kun on nälkäinen, joten siinä mielessä kellon kanssa syöttäminen oliskin ihan mahdotonta.

  Soseetkin saa vielä odottaa, kun kasvaa hyvin ilmankin.

  Mutta kiitos tsemppiviestistäsi!

  ReplyDelete
 3. Ihan samaa mieltä! Suu oikein loksahti auki.. :O
  Meill' nimenomaa terkkakoulussa on korostettu tuota lapsentahtisuutta eikä mitään aatamin aikaisia (Ylpön)tuntisuosituksia. Teidän Vekara nyt vaan sattuu olemaan hieman tiheämpiruokailija kuin jollain muulla (esim. meillä). Mut lapsi kasvaa hyvin niin miksi pitäis aloitella kiinteet kun lapsen elimistö ei kestä kiinteitä liian aikaisin.

  Jos kaipaat henkilökohtaista tukea niin ota muhun yhteyttä niin jutellaan enemmän. Mulla kun on tapana muutenkin kyseenalaistaa asioita... :)

  ReplyDelete