Jun 8, 2010

Lapsen kanssa matkalla

Pyysin ihastuttavaa ystävääni Hannaa listaamaan asioita, joista on vauvan tai vähän isommankin lapsen kanssa matkustaessa hyötyä. Asia on ajankohtainen, kun ipana lähtee ensi viikolla ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen. Sivumennen sanoen Hannan neuvoja kannattaa kuunnella, hän on matkustanut ipanansa kanssa Amerikkaan melkein joka vuosi, vaikka vaikeiden allergioiden takia hyvin paljon helpompaa olisi ollut pysyä kotona.

Tälleen Hanna kirjoittaa:

Vauvan/lapsen kans on siitä iisiä, että sellainen kun on matkassa, niin neste-ja ruokarajoitukset lennoilla ei päde. Muksulle saa olla mukana nesteitä, soseita ja ruokia. Meillä niitä oli kokonainen repullinen! Suosittelen kyllä ottamaan mukaan englannin kielisen todistuksen erikoismaidosta. Valkoista jauhetta mukana purkeittain, ei suinkaan epäilyksiä herättävää :D

1) Vaipat. Suosittelisin ottamaan mukaan muutamia kertiksia, hätätilanteisiin ja varmuuden varalle. Maailmalla myytävät kertisvaipat pruukaa olla hieman erilaisia ja niihin on usein tungettu jotain hajusteita. Olishan se noloa, jos vauvan kakka haisis :O

2) Maito. Me otettiin ekalle reissulle Floridaan käsimatkatavaraan maitopurkit (ei uskaltanu sitä jumalattoman kallista jauhetta laskee sen varaan, että laukku olis hukassa ja ei maitoa) ja sit laitettiin valmiiksi vesi tuttipulloihin. Sit vaan nakattiin jauheet pulloon koneessa ja ravistus. Toki tuossa vaiheessa on syytä muksun olla oppinu juomaan huoneenlämpöistä maitoa. Että sitäkin kannattaa harjoitella vähän etukäteen.
Laskekaa montako annosta päivässä menee ja muutamia hukka-annoksia päälle = riittävästi maitoa mukaan.

3) Soseet. Suosittelen ottamaan lentokoneeseen omat soseet mukaan. Ja muutenki ekalle päivälle ja illalle, kun usein ei ihan heti kaiken sen säädön keskeltä pääse kauppaan ostamaan. Koneessa pystytään parhaiten lämmittämään pilttipurkin malliset, pyöreät, kapeat purkit. Että jos sellaisiin laittaa soseen (jos ite teet mukaan) niin lentoemot ei pyörittele silmiään tavattoman paljon.

4) Kosteuspyyhkeitä. Lentokoneessa, autossa, ihan missä vaan - hengenpelastajia! Pyyhit pyllyn, naaman, kädet, omat kädet, kupit, pöydät, omat meikit, puklut. Need to say more?

5) Oma aurinkorasva. Apteekki myy vauvoille sopivia aurinkorasvoja. Toki vaatteilla suojataan ensisijaisesti, mutta käsivarsiin jne voi olla tarpeen. Ja koitappa tunkea vauvalle kaikkee pitkähihaista päälle kun ulkona +30 ja risat. Onko ihme kun vauva itkuinen, kärttyinen, kiukkuinen ja sitä rataa...

6) Kuumelääkettä ja kuumemittari. Trust me. Jos jätät ne kotiin, muksu on sairas. Lentomatkalla on ihastuttavan helppoa saada joku tauti.

7) Varavaatteita ja pikku pussi. Lentokoneeseen suosittelen ottamaan mukaan varavaatteita. Jos pissaa tai kakkaa kainaloita myöten niin on ihan kiva vaihtaa puhtaat kamppeet. Ja pussiin saa ne likaiset haisemasta.

8) Itelle järettömän mukavat vaatteet. Mulla toki eka kokemus oli heti 3h + 9h lennoista vaihtoineen, joten ajattelen huonointa mahdollista tilannetta. Lento voi sujua vallan mainiosti, muksu vetelee sikeitä ja on tyytyväinen. Toinen vaihtoehto voi olla se, että muksu huutaa kurkkusuorana tai kitisee koko matkan, olematta tyytyväinen yhtään mihinkään. Ja muksun paikka kun on sylissä, niin oma asento, aina yhtä mahtavissa lentokoneen istuimissa, ei ole hääppöinen.
L ei nukkunut yhtäkään silmänräpäystä kun mentiin Jenkkeihin. Että sellainen reilu vuorokausi ilman unta, juhlavaa. Hah.

9) Kantoliina. Lentokentällä, kaupungilla. Kätevä!

Hyvät lukijani, jos teillä on lisää vinkkejä, laittakaa ihmeessä ideat jakoon kommenttilaatikossa!

4 comments:

 1. Vaippoja kannattaa tosiaan olla PALJON käsimatkatavaroissa. Oon kuullut ja itsekin todennut että lentokoneessa vauvan suoli toimii liiankin hyvin ja 5 vaippaa menee helposti yhden lennon aikana :P

  T;MArika

  ReplyDelete
 2. Meidän muksu oli viimeksi matkalla jo hiukan isompi, vuoden ja 7 kuukautta, joten pilttejä ei tarvinnut enää miettiä. Meidän ehdottomat jutut oli pienet kirjat (sarja minikokoisia muumikirjoja) joilla lapsen saa kivasti harhautettua. Pillimaitoja kulki mukana koko joukko, ja kaikki meni. Lontoossa lapsen lounaat ja välipalat tuotti vaikeuksia kunnes hoksattiin että Whole Foodsista saa kilohintaan ostaa KAIKKEA. Lapsi siis söi kaupungin kauneimmissa puistoissa take away-rasiasta ituja, salaattia, pastaa, papuja ja mitä nyt milloinkin valkkaantui mukaan. Samasta puljusta löytyi myös lisäaineettomia välipaloja kuten porkkana-riisikakkuja, joita sitten pystyi pitämään laukussa hätätilanteen varalta. Kosteuspyyhkeet allekirjoitan minäkin, ehdottomia käsilaukussa. Seuraavalla kerralla jätetään varmaan rattaat kotiin jos Lontoo on suuntana, kaikkia kaupunkeja ei vain ole suunniteltu ratasväelle. Kuumempaan lomakohteeseen suosittelisin laadukasta uv-asua (esim. Hyphen) joka myös pitkillä automatkoilla viilentää turvaistuimessa muhivaa lasta.

  ReplyDelete
 3. Kiitos täydennyksistänne, vaippoja en varmasti olisi hoksannut varata noin paljon mukaan! Hyphen-asu onkin jo testattu ja hyväksi havaittu, ja varsinkin lakki tullee olemaan kovassa käytössä.

  Facebookissa ystäväni ovat lisänneet listaan vielä isolierisen lakin, pienet muovipussit (roskille ja kakkavaipoille), itkuhälyttimet ja hyttysverkon vaunuihin.

  Mistä tulikin mieleeni, että ostin vähän lisävarusteita rattaisiin. Pitää ottaa kuva, ne näyttää aika omituisilta :D

  ReplyDelete
 4. Minä olen neljän lapseni kanssa maailmalla liikkuessa todennut harsovaipat parhaiksi pyllypyyhkeiksi: imevät hyvin ja kuivuvat hetkessä.

  ReplyDelete