Sep 22, 2014

19. raskausviikko, kosmetiikka ja raskaus

En tiedä mitä mahalleni tapahtui, mutta alkuviikosta se tuntui yhtäkkiä olemattoman kevyeltä. Juuri kun ehdin ilahtua alituisen pissahädän helpottamisesta, loppuviikosta maha tuntui siltä, että se tipahtaa tielle. Kävin sitten ostamassa kunnon tukivyön, ettei maha putoa ja selkäkin pysyy toivottavasti hyvässä ryhdissä.

Rv 19, viikon asu: tukisukat.

Kanssaodottajien yhteisössä olemme pohtineet aihetta raskaus ja kosmetiikka. Nythän on niin, että odottaja saa ensimmäisessä neuvolassa käteensä ison pinon ohjeita siitä, mitä pitäisi suuhunsa laittaa tai olla laittamatta. Liikunnan merkityksestäkin puhutaan, mutta kemikaaleja ei mainita edes sivulauseessa.

Muualla Euroopassa ollaan enemmän hereillä. Tiukimmin suhtautuu Tanska, joka ohjeistaa odottajaa luopumaan esimerkiksi meikkaamisesta. Ruotsissakin suositellaan vähentämään kemikaalien käyttö minimiin. Tutkimuksissa on saatu viitteitä muun muassa siitä, että raskaudenaikainen kemikaalialtistus voi aiheuttaa poikalapselle hedelmättömyyttä ja syöpää. Tanskalaisessa tutkimuksessa puolestaan äidinmaidosta löydettiin yli sataa siihen kuulumatonta kemikaalia - ja mihinkäs muualle ne siitä kulkeutuvat kuin pienen vauvan elimistöön.

Juu, tiedetään, tuotteet testataan tarkasti eikä markkinoille pitäisi päästä vaarallisia aineita. Ongelma on se, että vaikka yksittäiset tuotteet testataan, kukaan ei tiedä, miten kemikaalien cocktail reagoi keskenään. Ainakin minulla on päivittäisessä käytössä puhdistusaineita, rasvoja, dödöä, meikkejä, hiustenhoitotuotteita.. kymmeniä eri tököttejä. Itseni ehostamisesta en ajatellut luopua, mutta valitsen aina kun mahdollista luonnonkosmetiikkaa. 

No comments:

Post a Comment