Oct 5, 2009

Villasukat vauvalle

Talvivauva tarvii mitä ilmeisemmin villasukkia. Pieniä villasukkaohjeita löytyy esimerkiksi Novitalta, jonka ohjeesta omani on yksi sovellus. Kas näin:

Perussukat Nalle Aloeverasta


Sukkien koko 70/80 cm
(omat lisäykseni punaisella, tein vauvalle sopivat noin 60 senttiset sukat)

Langanmenekki

Nalle Aloevera oranssi (219) sukkiin 50 g / Sukkapuikot Novita nro 3 / Tiheys 24 s sileää neuletta = 10 cm
Reggae ombré turkoosi, noin 30 g / Sukkapuikot 5

Luo 40 (28) s ja jaa s:t tasan neljälle puikolle: 9,11,9,11 s. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 8 cm (14 krs).

Aloita kantatilkku neulomalla I puikon s:t IV puikolle = 20 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ, *nosta 1.s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ, nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *-* vielä 9 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 8 (5) kertaa = 16 (10) krs.

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta kunnes toisessa reunassa on jäljellä 7 (4) s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo 6 (4) s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 6 (3) s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8:na. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle 4 ja 4 (3 ja 3).

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 9 (6) s. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon silmukoilla joustinneuletta. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 9 s ja neulo poimitut s:t kiertäen oikein IV puikolle. Jatka neulomista näillä kaikilla 46 s:lla siten, että neulot puikoilla II sekä III edelleen joustinneuletta ja puikoilla I sekä IV sileää oikeaa.

Tee kiilakavennukset: neulo I puikon 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Toista tällaiset kavennukset joka 2.krs (yht. 2 kertaa) kunnes työssä on jäljellä 40 s. Jatka mallineuleita kunnes jalkaterän pituus kantapää mukaan laskien on n. 9 cm (12 krs) ja aloita kärkikavennukset (joustin jatkuu edelleen puikoilla II ja III). Neulo I sekä III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 o ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 o ja tee ylivetokavennus. Tee tällaiset kavennukset joka krs kunnes jäljellä on 8 s. Katkaise lanka, vedä s:iden läpi, kiristä ja päätä hyvin. Tee toinen sukka samoin. Muista aloittaa toisen sukan neulominen langan kuvion samasta kohdasta.

Neulomisen ihanuus kulminoituu mielestäni pitkälle siihen, että saan käsitellä kauniita ja pehmeitä lankoja, juoksuttaa niitä sormissani ja katsoa, kuinka lanka kietoutuu puikolle, putoaa, muodostaa kuvion ja lopulta valmiin vaatteen.

Tällä kertaa sukkalangaksi valikoitus RosaMatildaShopista yksi ihanimmista tuttavuuksistani ikinä, täysmerinovillainen hahtuvalanka Reggae ombré. Myyjä lupaa ihanan pehmeää ja kutisematonta villahahtuvaa, joka ei katkeile neulottaessa. Laimea kuvaus, lanka on oikeesti vielä tuhat kertaa ihanampaa.

Siksi oli pakko tehdä vielä yhdet villapöksyt, ohje sama kuin aiemmin tässä blogissa.


5 comments:

 1. Kiitos sukkien teko ohjeesta :)
  Meille syntyy Helmikuussa vauva ja etsin tarpeeksi pienten sukkien teko ohjetta. Onneksi olit lisäillyt punasella sopivia silmukka määriä :)

  ReplyDelete
 2. Loistavaa että olit lisännyt 60cm silmukkamäärät. Vastasyntyneelle sopivien sukkien ohjeita kun ei tuntunut löytyvän. Mukavaa myös että tarkat teko-ohjeet löytyivät kaikki samasta paikasta. Vasta-alkajakin pääse pikkusukkia kutomaan :)

  ReplyDelete
 3. Ohjeessa on yksi tosi pahanmoinen puute; kuinka monta senttiä / kerrosta käytävää neulotaan ennen kärkikavennusta? Olisiko jäänyt joku lause ohjeesta pois.. Silmukkamäärän osasin arvioida nallelangasta itsekin summittain, mutta juuri tätä jalkaterän pituutta olisin halunnut tietää, etten kudo liian pitkään. Kun tuo vaavin jalka on niin turkasen pieni, ettei sitä osaa neuloa niin vähää ;)
  Tiina

  ReplyDelete
 4. Sori kamalasti! Aloin lukea kiilakavennuksista ja ajattelin niiden olevan kärkikavennukset, koska kantapääsilmukoiden poimimisen jälkeen luki ohjeessa, että 'jatka neulomista näillä...'
  Olihan siellä senttimäärät! Kiitos hirmuisen paljon! Terv. samainen Tiina

  ReplyDelete
 5. Kiitos tuhannesti pienempien sukkien ohjeesta! Tätä onkin jo ehditty etsiä! :)

  ReplyDelete