Sep 22, 2009

Tilastotieteilyä

Maanantaiaamuisin kodissamme tapahtuu vertaansa vailla oleva jännitysnäytelmä, johon ottavat osaa vekara, vekaran emoalus, mittanauha ja puntari. Jännitysnäytelmän aikana selviää paljonko ihmisen nahka voi viikossa venyä sekä se, miksi keskiviikkona jalkaan mennet housut ovat sunnuntaina liian pienet.

Hoksasin kivuta puntarille vasta raskausviikon seitsemäntoista tienoilla. Siitä eteenpäin kehitystä on tapahtunut seuraavasti:

vk 18: paino +/- 0 lähtöpainoon; vyötärön ympärys 81 cm, lisäystä raskauden alusta 8 senttiä
vk 19: + 1kg, yht. +1 kg; + 3 cm, yht. + 11 cm
vk 20: + 0, yht. +1 kg; + 2 cm, yht. +13 cm
vk 21: + 200 g, yht. +1,2 kg; +0, yht. + 13 cm
vk 22: + 1,9 kg (!), yht. +3,9 kg; -1 cm (!), yht. +12 cm (mitä ihmettä tällä viikolla tapahtui?!)
vk 23: + 700 g, yht. + 4,6 kg; +3 cm, yht. + 15 cm (SF-mitta eli häpyluu-kohdunpohja 21 cm)
vk 24: + 800 g, yht. +5,4 kg; + 2 cm, yht. + 17 cm
vk 25 + 100 g, yht. +5,5 kg, +0, yht. + 17 cm

Itseään voi stressata tai olla stressaamatta vertaamalla omia statsejaan netistä löytyviin kaavioihin ja käppyröihin. Tällaista hauskaa olen toistaiseksi löytänyt:

Viitteellisen painonnousun taulukko, jonka mukaan painoa olisi saanut tähän mennessä kertyä viitisen kiloa. Tästä määrästä uutta verta on parisen kiloa, rintoja, kohtua ja lapsivettä reilu kilo ja rasvaa ja vekaraa kumpaistakin vajaa kilo. Loput on jotain mystistä solun ulkoista nestettä (ja tässä tapauksessa myös suklaasuukkoja, veikkaan).

Toinen painonnousua seuraava taulukko on raskauslaskuri, joka armollisesti ilmoittaa sopivaksi painonnousuksi tässä vaiheessa reilut kuusi kiloa. Vekara painaa reilut 700 grammaa ja on jo kolmisenkymmentä senttiä pitkä.

Babycenterin sivuilta löytyy yhtä jos toista hauskaa, muun muassa arvio painon noususta raskauden aikana. Ennusteeni on maltillinen 13,6 kiloa, josta oma osuuteni on 8,6 kiloa ja vekaran osuus tasan viisi kiloa (syntymäpainoarvio 3,4 kiloa). Hmp. Laskuri saavutti tuloksen pituuteni ja lähtöpainoni perusteella, mutta tässäkään ei otettu huomioon mamman nauttimien suklaasuukkojen määrää. Veikkaan, että ihan näissä rajoissa ei taideta pysyä, en minä eikä vekara 8D

24+4


2 comments:

  1. Onpa tieteellisen tarkkaa :) Mä en tainnut pysyä missään keskiarvoissa viime kerralla. Painoa tuli 22,5 kg (!!!), josta laitokselle jäi 6 kg (vauva 3,1 kg ja mulla oli kaksi lisäistukkaa perusistukan lisäksi, jotka painoivat ilmeisesti jotain extraa, istukoiden yhteispaino oli melkein kilon) ja pysyväisluontoiseksi jäännökseksi jäi 6 kg, joka ei tähän päivään mennessä ole lähtenyt pois ;). Tällä kerralla en ole paljon uskaltanut puntarilla käydä, sillä äitiyskortteja vertaillessa painan jo nyt enemmän kuin viimeksi yli neljä viikkoa raskaampana. :P Valaslandiasta päivää.

    ReplyDelete
  2. heh, sain laskurilla aivan täysin samat lukemat! Katotaan kumpi pääsee lähemmäksi ennusteita :D

    ReplyDelete