Sep 11, 2009

Vaippahousut hahtuvavillalangasta

Hetken jo mietin, että pitäisikö seuraavaksi kutoa villapöksyt myös itselleni talven varalle. Vauvan vaippahousut nimittäin syntyivät muutamassa illassa Ottobren mainiolla ohjeella, kunhan ensin pääsin yhteisymmärrykseen hahtuvavillalangan kanssa siitä, miten puikoilla käyttäydytään. Nauhat jätin tahallaan vielä aika pitkäksi, kun en tiedä, miten pallomahainen vekara pöksyihin tammikuussa sujahtaa :D

Varsinkin vihreät pöksyt ovat vielä aika löysät, mutta huopuvat varmasti käytössä tiiviimmäksi. Hahtuvavilla tuntuu ihoa vasten tosi mukavalta, koska siinä on vielä paljon luontaista rasvaa jäljellä. Pöksyjen eduksi laskettakoon myös se, että ne imevät pissaa puolet painonsa verran ja vaativat pesua ahkerassakin käytössä ani harvoin, enintään joka toinen viikko. Silloinkin riittää hellävarainen pesu esimerkiksi Marsei-saippualla.
0-8 kuukautisen (10-24 kk) vaippahousut

Neulominen alkaa takakappaleen vyötäröltä. Luo 42 (46) silmukkaa. Neulo 1 x 1 joustinta 15 (17) kerrosta. Jatka neulomista aina oikein neuleena 24 (28) kerrosta. Nyt takakappale on valmis haaraosan kavennuksiin saakka.

Päättele 8 kertaa kaksi silmukkaa neuleen molemmista reunoista aina puikon alussa. Päättele löyhästi, ettei lahkeista tule liian kireät.

Puikoille jää kavennuksen jälkeen 10 (14) silmukkaa. Jatka aina oikein neuleena 12 (14) kerrosta.

Aloita levennykset etukappaletta varten. Lisää työn molempiin reunoihin puikon alussa kolmella kerroksella yksi silmukka. Tämän jälkeen lisää vielä puikon molemmissa päissä kerralla kolme silmukkaa.

Neuleen molempiin reunoihin on nyt lisätty yhteensä kuusi silmukkaa ja puikoilla on 22 (26) silmukkaa. Neulo aina oikein -neuletta 24 (28) kerrosta. Neulo sitten 1 x 1 joustinta 15 (17) kerrosta ja päättele silmukat.

Poimi lahkeensuista 32 (36) silmukkaa ja neulo 1 x 1 joustinta kuusi kerrosta. Päättele löyhästi.

Ompele housun etusaumat yhteen. Lisää nauha vyötärölle.

* * *

Seuraavaksi kokeilen Ottobren ohjetta sisävaipan ompeluun, raporttia seurannee jahka saan jotakin tulosta aikaiseksi.

5 comments:

 1. Kiitos ohjeesta! Oon ikuisuuksia luvannut neuloa kaverin vaaville pökät, mutta en oo vaan saanut aikaiseksi. Pitää tehdä ehkä tuo isompi koko.

  Sen hahtuvalangan kaa pitää kyllä olla tosi hellä ja varovainen.

  ReplyDelete
 2. Kiva, että ohje tulee käyttöön. Hahtuvalangoissa on muuten tosi suuria eroja, osa on hyvin vahvoja ja osaa ei meinaa saada pysymään kasassa millään. Esimerkiksi nuo vihreät pöksyt on paljon haperommat kuin punaiset.

  ReplyDelete
 3. Kauniita pöksyjä! Meillä on kans villikset käytössä ja jos ei kakkaonnettomuutta tule, niin ei niitä kyllä pestä kuin ehkä kahden kuukauden välein ja ihan hyvinä ja raikkaina ovat pysyneet.
  Iloista vaippailua!
  Ineli

  ReplyDelete
 4. Kiva kuulla hyviä kokemuksia pöksyistä! Vielä yhdet ajattelin varmuuden vuoksi kutoa, kunhan saan ensin villasukka-lapas -projektin päätökseen :D

  ReplyDelete
 5. Tammivauvalle ehdoton juttu olis pitkälahkeiset villikset, niin näppärät ja lämpimät! Meillä ainakin aluksi vaipanvaihto oli itkuista puuhaa, joten oli ihana saada yksi vaihe (pitkät housut lyhyiden villisten päälle) pois. Tai sitten voit kokeilla tehdä pienet säärystimet, joilla lyhyistä villiksistä saa pitkät. Ja niitä me käytetään myös ilmakylvyissä, kun vanhassa puutalossa tuulee.

  R & E (2kk)

  ReplyDelete